Πληροφορίες

Το νησί της Φολεγάνδρου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του συμπλέγματος των Κυκλάδων ανάμεσα στην Μήλο και τη Σίκινο. Το βραχώδες νησί με τραχύ και άνυδρο τοπίο, χαρακτηριστικά κυκλαδίτικο, απολαμβάνει το μοναδικό φως του Αιγαίου. Πλακόστρωτα μονοπάτια διατρέχουν την ύπαιθρο, ενώ οι ξερολιθιές, έργα περασμένων εποχών, φανερώνουν τον αγώνα τον κατοίκων για να κερδίσουν λίγα μέτρα καλλιεργήσιμης γης. Η τοπική βλάστηση αποτελείται κυρίως από μεσογειακά είδη θάμνων και μικρών δέντρων, με την ανατολική πλευρά του νησιού να έχει αναδειχθεί σε προστατευόμενο βιότοπο χάρις στη σημασία της για πολλά είδη ελληνικών πτηνών.

Η φυσιογνωμία του νησιού διατηρεί την αυθεντικότητά της, με παραδοσιακούς οικισμούς και όμορφες σχεδόν ανέγγιχτες παραλίες. Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα χωριά των Κυκλάδων. Χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 200μέτρων, στο χείλος ενός απότομου γκρεμού για να προστατεύεται παλιότερα από τις πειρατικές επιδρομές, σαγηνεύει τους επισκέπτες με τα κατάλευκα λιτά σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τις πολλές μικρές πλατείες. Μεγάλο μέρος της Χώρας αποτελεί το Κάστρο, ο μεσαιωνικός οικισμός φρουριακού χαρακτήρα που συνεχίζει να κατοικείται παρόλο που μετρά πάνω από δέκα αιώνες ζωής. Η Άνω Μεριά είναι το δεύτερο μεγάλο χωριό του νησιού και είναι από τους ελάχιστους κυκλαδίτικους οικισμούς που διατηρούν έναν αυθεντικό αγροτικό χαρακτήρα. Αποτελείται κυρίως από αυτόνομες αγροικίες, που οι ντόπιοι ονομάζουν "θεμωνιές", και οι κάτοικοι ασχολούνται ακόμα με την καλλιέργεια της λιγοστής γης.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 η Φολέγανδρος ήταν ένα από τα νησιά της άγονης γραμμής, γεγονός που συνεπαγόταν την τουριστική της απομόνωση. Έκτοτε το νησί έχει αναπτύξει τουριστικές υποδομές και υποδέχεται κάθε χρόνο αρκετούς τουρίστες. Ευτυχώς η τουριστική ανάπτυξη συνεχίζει να έχει ήπιο χαρακτήρα και οι ντόπιοι δίνουν προτερεαιότητα στην διατήρηση της αυθεντικότητας του τόπου τους. Έτσι, η Φολέγανδρος αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ήρεμες εναλλακτικές διακοπές σε έναν τόπο με υπέροχες παραλίες, γραφικούς οικισμούς και φιλόξενους κατοίκους που διατηρούν τις παραδόσεις τους.

Πρόσβαση

  • Η Φολέγανδρος συνδέεται την καλοκαιρινή περίοδο με τον Πειραιά με ταχύπλοα πλοία, καθημερινά. Το ταξίδι διαρκεί 3,5-4 ώρες. Τα ταχύπλοα προσεγγίζουν επίσης τα νησιά Σίφνο, Μήλο, Θήρα (Σαντορίνη), Αμοργό, Νάξο, Πάρο και Σύρο.
  • Με συμβατικά πλοία το ταξίδι διαρκεί 11 ώρες περίπου, ανάλογα με το δρομολόγιο. Τα συμβατικά πλοία προσεγγίζουν επίσης τα νησιά Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο, Σίκινο, Ίο, Θήρα, Πάρο και Νάξο.
  • Τοπικά δρομολόγια συνδέουν όλο το χρόνο τη Φολέγανδρο με τα νησιά Θήρα, Ανάφη, Θηρασιά, Ίο, Σίκινο, Νάξο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο και Κέα